Wednesday, July 13, 2011

kebel

kebel bermaksud menggunakan bantuan seseorang utk memasuki ke dalam satu bidang ataupun pekerjaan dengan cara yang mudah tanpa melalui proses yg dikehendaki oleh sesuatu sistem/pihak . (err , paham tak ? aku x reti nk explain laa .) meh tgk contoh ni ,




contoh keputusan spm dua orang pelajar

abu dan ali telah memohon course engineering dalam sebuah institusi pelajaran di Malaysia ni . beberapa hari kemudian , keputusan kemasukan ke institusi tersebut telah pun keluar . ali berjaya mndapat tempat disana malahan abu tidak . seperti yang kita dpt lihat keputusan spm abu lagi cemerlang berbanding ali . hal ini kerana pakcik kepada ali yg kerja di situ yg menolong memasukan name ali tanpa melalu sesi pemilihan tersebut . 

hm , kesian kan abu result da gempak tapi x dpt masuk sbb si ali ni pakai kebel . ni baru ali je yg pakai kebel . kalau ramai yg pakai kebel nti , sian kt bdk laen yg result lg bagus tp x dpt course yg mereka nak . 


skg ni pon , nk jd cleaner pon kne pakai kebel . pelik gak aku dgr . ishh . 
ape ape pon , tak payah la pakai kebel ni sgt . gune kemampuan sendiri dan usaha sendiri utk dptkan sesuatu . okayy ?

36 comments:

  1. tak suka org guna lagi kabel-kabel nie.
    amat tak adil!!.

    ReplyDelete
  2. FAHAM SANGAT SITUASI NI. (emo2 sebab pernah jadi abu)

    ReplyDelete
  3. syazwan :

    x sukaa juga , sbb aku pon pnh terkene.

    ReplyDelete
  4. dhiya fariza :

    haha , sabar sabar :) rezki ade kt mane2

    ReplyDelete
  5. Kay :

    kn, rase saket ati tgk org slh gune kuase ni

    ReplyDelete
  6. tapi aku rasa certain org kabel ni akan pastikan yg budak yg dibantu tu mempunyai kelayakan yang mencukupi + betul2 minat.
    dia xkan tolong kalau bdak tu blaja main2 je lepas tu.
    ni dari sumber terdekat aku la.
    aku tatau la kot2 kabel lain main pakai bagi je tp last hampeh.
    rasa nak belasah jugak.

    ReplyDelete
  7. cian kot kat org2 y berpontensi..sbb tu la ramai student xdpt perkejaan y bagus..sbb dorg masuk bljar pun pkai kebel..ishhhh =.="

    ReplyDelete
  8. betul skang ni banyak sgt kalo nk keja pn kna pakai kabel.. org yg sepatutnya layak tu akan teraniaya.. kte dh ptg line org len..

    ReplyDelete
  9. hahha..aah btul aku dh bese dgr pon..tp x kn la jd cleaner pon smp dsperate nk pkai kebel? bkn sng ke?

    ReplyDelete
  10. benda ni dah mcm perkara biasa dah..klu nak masuk U, dpt pnggil temuduga...mesti cari kable....huhu..tp agak tak adil..sbb ada org lebih layak utk dapat

    ReplyDelete
  11. pating :

    hm , tah la ., tapi kesian kt org yg lebih layak kan . kalau tmpat tu mmg ade lg tmpt kosong tuk students tu x pe la jugak nk pkai kebel .

    ReplyDelete
  12. nasyitah dewi , hahaha


    ehh , ade jek . kt tmpt keja aku petronas tu nk jd tukang isi minyak pon ade yg pakai kebel .

    ReplyDelete
  13. man yusoef :

    sgt tak adil kan . ishh .

    ReplyDelete
  14. kalau guna kabel tapi memang budaknya cemerlang,OK lagi.contohnya kalau kena pilih budak2 daripada kalangan org2 yg memang pandai.tu boleh terima lagi.tapi kalau result hampeh, nak guna kabel,sakitnya hati ini...

    ReplyDelete
  15. lebih bermakna kalau kita dapatkan sesuatu tu tanpa gunakan kabel kan..

    ReplyDelete
  16. hana :

    kalau mcm tu x pe gak . hihi

    ReplyDelete
  17. kekadang aku rassa cam takder berkat jugak guna kabel..

    ReplyDelete
  18. same jugak mcm nak mohon kerja kerajaan... kalau ada kabel.. msti senang msuk... tk perlu tapisan

    ReplyDelete
  19. betul!macam orang nak kerja kerajaan mesti nak ada kabel..kalau x,jangan harapla nak dapat kerja situ..huk3 kadang2 sedih laa..

    ReplyDelete
  20. memg la ni.. nk keje pun kena ada kabel..kalau tak,susah nak dpt keje.. :(

    ReplyDelete
  21. abu :

    eheh , name kartoon tu pon abu la . hahaha
    aah , kalau kerja krajaan mmg mcm tu . pffhhhtt

    ReplyDelete
  22. shurazirah :

    btl3 , kesian org yg ptt dapat

    ReplyDelete
  23. kotak bulat :

    kerja la paling rami orang pakai kebel

    ReplyDelete
  24. bagi kite, pakai kabel tu sma mcm ambik hak org lain.. sgt la tak adil kan.. :)

    ReplyDelete
  25. tak apalah rezeki abu dekat pilot atau doktor, haa siapa tahu kannn?

    ReplyDelete
  26. bibi: cpt2 update blog..windu nak bace..

    ReplyDelete
  27. betul. aku byk kali ditindas oleh pemasang2 kabel ni. cilakak dohh!

    ReplyDelete
  28. TAK ADIL kan? kecian pade yg layak dpt. tp x dpt sbb yang x layak yang dapat. haha

    ReplyDelete
  29. zaman skrng, sp ad kabel, dia pegang

    ReplyDelete
  30. lebih bermakna kalau dapat sesuatu tu atas usaha sendiri kan..;D

    ReplyDelete
  31. selalu mmg kat IPTA nie..
    tak adil sangat..buat baik ngn lecture dapat pointer tinggi..
    kesian pada yg pemalu tapi pandai..

    ReplyDelete